Trygg Velferd
oppsummering
Trygg Velferd – Kan automatisert dusjløsning gjøre det tryggere for eldre?
Valg av problemstilling er basert på en felles interesse for velferdsteknologi i byggautomasjon. Det begynte med en samtale med ei dame på 94 år, Siri Friis som belyste at det daglige stellet hadde blitt en utfordring, og at det var ett ønske om å kunne utføre det daglige bad på en trygg og fall sikker måte. Det ble lest publikasjoner fra det offentlige, innenfor temaet velferdsteknologi. I media denne høsten var det også en aktuell sak med tragisk utfall, hvor en pleietrengende ble skåldet og omkom i en badesituasjon på en institusjon Det ble da naturlig for oss å spisse problemstillingen inn på velferdsteknologi og sikkerhet på baderom; utarbeide en tryggere dusjløsning ved hjelp av automasjon og velferdsteknologi.
Løsningen er presentert via vår nettside, www.tryggvelferd.no med teknisk beskrivelse, videoer og tegninger av vår egenutviklede dusjløsning “Safe Shower”. Samarbeid, møter og utvikling har foregått via felles plattform Microsoft Teams, da gruppemedlemmene er spredt mellom store avstander i Norge. Og som utfordret oss på felles forventninger, samarbeid, avtaler, referater og utvikle en spennende løsning hovedsakelig kun via nettbasert kommunikasjon.
Materiell og utstyr har blitt valgt på bakgrunn av NEK 400 norm for elektriske installasjoner og lovverket for maskindirektiv. Vi har vektlagt, sikkerhet mot skolding, beskyttelse mot bevegelige deler, rengjøring, brukervennlighet og pris. Det har blitt tatt hensyn til brukerens betjeningsevne, og at safe shower er robust. Det har vært fokus på at safe shower kan etterinstalleres på bad, og at man bruker eksisterende utstyr som blandebatteri.
Ved å designe safe shower med sylinder, blir det så å si vedlikeholdsfritt. En ulempe med sylinder er at den kan etter noen år lekke luft i pakningen mellom kammerene, som vil medføre at staget vil kunne sige nedover.
Ved å bruke kompressor i safe shower vil man kunne få støy, denne ligger på 52 til 54dB, dette kan løses med vibrasjonsreduserende puter, samt legge inn støymatter i huset rundt kompressor.
Til selve styringen har vi benktestet sikkerheten med en Arduino mikrocontroller. “Save shower” har 2 temperatursensorer som må ha samme verdi som er satt i programmet for at man skal kunne dusje. Det er lagt inn enkle styringer som at dusjhode kan styres opp og ned, starte / stoppe vann via fjernkontroll. Den automatiske senkningen av dusjhode ved knapp “SITTER NED” blir styrt av ultralyd sensor som sitter på dusjhode. Siden det ble kjøpt inn Arduino til opplæringen på fagskolen valgte vi å bruke den til benktestingen, vi fikk en indikasjon om at den ble for ustabil en av grunnene til dette var at alt er koblet på et koblingsbrett og ikke skrudd sammen skikkelig.
Safe shower vil gjøre det tryggere for eldre i det daglige stellet, basert på benktester vi har utført med vår mikrokontroller, vann og temperaturfølere. Markedet og potensialet er stort basert på erfaringene nevnt innledningsvis. Safe Shower må videreutvikles til en prototype og testes i markedet
Vi føler dette er en spennende ide som har stort potensiale for videreutvikling. Markedsføring som kjøp av domene tryggvelferd.no og utarbeidelse av hjemmesiden har vært spennende og lærerikt. For oss har det vært en stor erfaring å kunne utvikle og benk designe produkt fra bunn av. Funksjonsbeskrivelser, tegninger og testing av programmeringsfunksjoner. , har vært med på å øke interessen for velferdsteknologi og de mulighetene som samfunnet er klar for .